Onderwater Cleanup bij recreatie strand van de Toolenbugerplas

Op zaterdag 16 oktober is er ter hoogte van het recreatie strand bij de Toolenburgerplas onder de waterspiegel een grote schoonmaak gehouden door vrijwillige duikers van Duikteam Haarlemmermeer
Vier buddyparen, in totaal acht duikers hebben de bodem bij het recreatiestrand tot 7 meter diepte afgestruind, op zoek naar afval. Het gebied was in 4 delen opgesplitst, zodat elk buddy paar een eigen gebied had om schoon te maken.

Gewapend met een netje gingen de duikers te water, en gedurende 40 minuten hebben ze de bodem systematisch afgezocht. Er is aardig wat afval van de bodem opgehaald variërend van een parasol, hele en kapotte flessen tot aanstekers en zonnebrillen.

Wellicht is dit een actie, die we ieder jaar weer terug kunnen laten komen.

De flora en fauna, maar ook de waterkwaliteit en helderheid in de Toolenburger plas wordt elke jaar beter en veel duikers hebben inmiddels ontdekt dat het in de plas wemelt van vis; van grote scholen kleine baarsjes tot enorme snoeken, grote meervallen en dikke paling die zich verschuilen tussen de helder groene vegetatie. Vooral in de zomer en het najaar is het onderwater één groot feest. Helaas raakt ook veel zwerfafval in het water en daarom heeft Duikteam Haarlemmermeer met hulp van de Brave Water Foundation een cleanup actie georganiseerd. Geen overbodige actie dus.
Na de duik konden we met z’n allen onder het genot van een kopje koffie, of chocomel en een stukje appeltaart met slagroom nog een beetje napraten over een geslaagde clean up actie.

De opruim actie heeft ook een artikel opgeleverd in Haarlems Dagblad Regio.
Voorpagina van HCniews.nl
Avatar foto

Door rikv