Op 5 juni 2016 vond de Sportfair plaats rond de Toolenburger plas in Hoofddorp. DTH was hierbij aanwezig met een stand en heeft tevens een metalen roeiboot afgezonken op de duikstek.

De roeiboot was een schenking van een van onze leden Rob van der Ploeg. Het leek hem een leuk idee om er een opbouw van betonbewapening op te lassen waarna, hier wilgentenen doorheen gevlochten konden worden.

Bij het maken van de laatste wilgentenen objecten waren er nog wilgentenen overgebleven die we hiervoor goed konden gebruiken. De overgebleven wilgentenen waren al eerder onderwater gelegd bij de duikstek.

Na toestemming van de gemeente en brandweer ging het plan van start. Rob heeft op de roeiboot een mooie opbouw gelast. Op 5 juni was het dan zover…

In de ochtend had Rob met z’n zoon de boot (Blikkie) op een aanhangwagen naar het surfstrand gereden. In de loop van de ochtend werd ook de DTH tent opgezet en kwamen de leden van DTH langzaam binnen druppelen.

Een van de duikers haalde de afgezonken wilgentenen weer op waarna het vlechten van de wilgentenen, door de opbouw heen, kon beginnen.

Het frame liet zich gemakkelijk vlechten. Na verloop van tijd was Blikkie voorzien van een mooie laag wilgentenen. Dit is een ideale ondergrond voor organismen zoals mosselen, sponzen en poliepen, om zich aan vast te zetten. De vissen krijgen er een mooi onderkomen bij .

Bootje “Blikkie” met een tentje van wilgentenen

Om het risico van ongelukken voor duikers van andere verenigingen bij het afzinken te verkleinen, werd besloten om de boot in de namiddag af te zinken.

Er was dus alle tijd om te genieten van het mooie weer, flyers uit te delen, of een hapje te gaan eten.

In de namiddag was het dan zover:

Rob had de roeiboot voorzien van boeien, om er voor te zorgen dat als de roeiboot gevuld zou zijn met water, niet gelijk weg zou schieten. Onder aan de zijkant van de boot waren gaten gemaakt, die nu nog met plastic waren gekit. Met een flinke groep werd de boot het water ingetrokken.

De duikers trokken hun pakken aan

en het bootje werd naar de af te zinken locatie gebracht.

blikkie

Het plastic werd van de gaten afgetrokken waarna de roeiboot langzaam vol begon te lopen. Om het proces te versnellen werd er nog even op de boot geleund.

Daarna ging het heel rap.

Op een leuk video filmpje van René van het afzinken van Blikkie is goed te zien dat de boot het laatste stukje onderwater wegschiet. De roeiboot komt vervolgens op de 16 kwadraat (zeilboot) terecht. Hier wordt hij vervolgens afgehaald en naast de 16 kwadraat geplaatst, waar hij nog steeds ligt.

Blikkie kwam vlak naast de 16 Kwadraat

Het is jammer dat hij zo dicht tegen de 16 kwaadraat aan ligt. Op een later tijdstip is het wellicht een leuk project om Blikkie iets meer richting het zuiden te verplaatsen. Ik wil hierbij Rob graag bedanken voor het doneren en prepareren van z’n roeiboot en de vrijwilligers die meegeholpen hebben Blikkie op te maken en af te zinken.

De duikstek is er weer een leuk object rijker van geworden.

Avatar foto

Door Guus