Het afzinken van de metalen roeiboot bij de duikstek in de Toolenburger plas.

Afgelopen zaterdag 3 nov 2012 is er een metalen roeiboot door een team van enthousiaste duikers van DTH in nauwe samenwerking van Remko Berkhout van duikservice Hillegom afgezonken bij de duikstek in de Toolenburger plas. Een paar weken eerder had Remko de boot aangeboden om afgezonken te kunnen worden bij de duikstek. Vanaf dat moment is er contact opgenomen met de Gemeente Haarlemmermeer voor de officiële toestemming. Vervolgens is er een draaiboek gemaakt en is er een datum geprikt. De parkbeheerder en de brandweer werden daarna op de hoogte gebracht. Vandaag was het dan zover. s’Ochtends om 9 uur werd  met een kraanwagen de roeiboot bij de kade van de duikservice op de trailer gezet. Dat was een fraai gezicht om te zien.

Om 14:30 uur kwam de boot op de trailer bij de Toolenburger plas aan. Er waren al aardig wat duikers en bezoekers verschenen. Nadat de stroppen aan de bankjes van de boot waren bevestigd, samen met de 200 kg ballonnen (2 stuks) met de cilinders en automaat, kon er om 15:30 uur een briefing gehouden worden.

Jan van Daele en Sean Schouten vormden het buddypaar om de ballonnen te vullen, en om de boot uitgetrimt te houden. Gijs Dirkzwager en Remko Berkhout werden belast met de voorstuwing van de boot onderwater. René van der Linden, Max Oudendijk doken mee voor de filmbeelden en de foto’s. Tomec Maciagiewicz was stand-by duiker te water. Guus Baan en Harry van Goor stonden als oppervlakte en assistent oppervlakte coördinator aan de kant. Een week eerder al hadden een 3-tal DTH duikers Bas Brand, Harry van Goor en Guus Baan een markerboei geplaatst op de locatie waar de roeiboot terecht moest komen. Na de briefing kon men zich in het pak hijsen en kon de klus beginnen. Remko had met z’n reel een lijn verbinding gemaakt van de markerboei naar de kant. Sean trok de boot, die op de aanhanger lag bij de brandweerhelling het water in. Hij moet gedacht hebben, zo dat is ook gebeurd. Toen alle duikers om 16:15 uur het water in waren kon de boot naar een ondiepe plek gebracht worden om afgezonken te worden.

Er zat een gat in de boot, zodat het water langzaam naar binnen kwam, maar dat ging Sean toch iets te langzaam. Hij leunde met z’n volle gewicht op de boot, die zo’n overmacht niet aankon, en zonk vervolgens direct naar de bodem. We konden aan de slag met heffen.

Doordat het zicht vrij slecht werd door het afzinken van de boot werd de communicatie tussen de duikers lastig. De vullers konden elkaar amper zien, laat staan de duikers die de boot voort moesten stuwen. Uiteindelijk hebben de 4 duikers het voor elkaar gekregen om de roeiboot op z’n locatie te brengen.

Eenmaal daar werden voorzichtig de ballonnen afgeblazen. De roeiboot was op z’n uiteindelijke rustplaats beland. Hij kon nu eindelijk met pensioen gaan. Vervolgens werden alle stroppen, ballonnen en cilinders van de boot gehaald en naar kant gebracht. Ook de markerboei werd met anker en al losgehaald en naar de kant gebracht. Na alles opgeruimd te hebben en aangekleed te zijn kon er onder het genot van een bekertje chocola een evaluatie gemaakt worden van het afzinken.

Hierbij willen we de duikers hartelijk danken voor hun inzet en willen we Remko bedanken voor het ter beschikking stellen, het vervoeren van de roeiboot en het meewerken met het afzinken van de metalen roeiboot.

De duikstek is een object welke in het voorjaar begroeid zal worden met anemonen, sponzen en zoetwater poliepen rijker.

Avatar foto

Door Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *