Het is een prachtige dag met een stralend zonnetje. Een ideale dag dus om het platform bij de duikstek in de Toolenburger plas af te zinken. Naar deze dag hadden we al een hele tijd naar toe geleefd, en nu was hij eindelijk daar. Dit zal hoogst waarschijnlijk het laatste grote object zijn wat bij de duikstek afgezonken gaat worden. Om 12.45 uur komt Wieger langs Guus om nog wat extra materiaal mee te kunnen nemen. De dag daarvoor had Guus bij Jos de Jonge van Dura-Vermeer een tweetal buisafsluiters meegenomen, die we voor het afzinken van het platform mochten lenen. Peter was nog even langs het clubhuis gereden om de vlag en een betonanker voor komende 30 mei op te halen. Zo rond 13:00 uur komen we bij de duikstek aan. Harry M. en Monique waren al ter plekke. Kort daarop kwamen ook Peter, René, Bas, Marc en Harry G. erbij. Herman komt langs om wat ook wat foto’s te maken.

Rond 13:00 uur kwam een grote vrachtauto met kraan van de firma Verbeek B.V. het terrein op bij de duikstek met het platform in onderdelen bij zich. De wagen rijdt achterwaarts de brandweerhelling af en verankerd zich. Nu worden alle onderdelen deels met de kraan en deels getild door de leden van DTH naar een tegenoverliggend grasveldje gedragen. Onder leiding van Wieger en Harry M. worden alle delen van het platform in de juiste positie gebracht en met bouten, ringen en moeren in elkaar gezet.

Bij het in elkaar zetten van het platform wordt het ons duidelijk hoe groot dit platform nu is (3.8 m x 3.8 m.). Iedereen wordt nu ingezet om hun steentje bij te dragen in het in elkaar zetten. Wanneer alle bouten en moeren bevestigd zijn worden de roosters erin geplaatst.

Deze worden met kleine fixatie klemmen aan het platform bevestigd. Vervolgens kan Harry M. nu bepaalde delen van het platform met puntlassen vastzetten. De twee relingen worden erop gemonteerd en het platform is gereed om afgezonken te worden.

De kraan tilt het platform op om na te kunnen gaan hoe het platform zich gedraagt in de stroppen. Het ziet er prima uit. Samantha en Arjan zijn eveneens langs gekomen om het gebeuren op de voet te kunnen volgen.

Met de kraan wordt het platform nu dicht bij de waterkant geplaatst. De vrachtauto rijdt nu verder de helling af tot aan het water om met de arm een maximaal bereik te hebben. Het platform moet zover mogelijk van de kant neergezet kunnen worden. Het is namelijk uiterst belangrijk dat het platform genoeg diepgang heeft om door de hefballonnen uiteindelijk opgetild te worden. Diagonaal over het platform worden er twee tot drie spanbanden vastgezet aan de poten. Nadat deze strak getrokken waren, werden ze door de kraan nog even opgerekt waarna ze nog strakker getrokken konden worden. Vervolgens worden er 4 hefballonnen die per stuk 200 kg kunnen trekken met muskatonhaken aan de banden vast gezet. Inmiddels zijn ook Jan en Marga aangekomen. René en Bas hadden zich al in het pak gestoken. Jan ging dat nu dan ook snel doen. Aan Jan en Bas de schone taak het platform met de ballonnen te heffen. René legt het gebeuren onderwater op de gevoelige plaat vast.

De kraan zet het platform zover mogelijk uit de kant rechts van de veiligheidszone van de brandweer in het water en laat deze zakken.

Het platform gaat in het geheel kopje onder. Dat is in ieder geval gunstig. Vervolgens zet de kraan het platform op de bodem neer. De strop wordt vervolgens door Bas, Jan en René onder het platform vandaan gehaald en naar de kant gebracht.

Jan en Bas beginnen met het vullen van de ballonnen. Het blijkt echter toch lastig om het platform op deze wijze stabiel te heffen. Daar komt nog bij dat een van de ballonnen is gaan lekken. Er worden nog een tweetal ballonnen van 65 kilo bijgezet en de strategie van de ballonnen wordt herzien. De ballonnen worden nu op de hoekpunten van het platform bevestigd en  beetje voor beetje worden de ballonnen gevuld. Dit schijnt beter te gaan. Na verloop van tijd komt het platform los van de bodem. Er klinkt een algeheel applaus van de mensen aan kant. Harry M. en Guus maken zich duikgereed om Bas, Jan en René te kunnen assisteren bij het verplaatsen van het platform naar de uiteindelijke bestemming bij de duikstek.

Het is nog een stevige klus om het platform naar z’n uiteindelijke locatie te zwemmen. Twee weken daarvoor hadden Gijs met z’n Kajak en Guus een tweetal ankers uitgezet, met boeien i.v.m. de nieuwe ballenlijn configuratie. De verste boei werd een week later gebruikt als referentie om marker boeien te plaatsen (Harry, Monique en Guus) waar het platform dan uiteindelijk terecht zou komen.

Eenmaal op locatie wordt besloten om bij iedere hefballon een duiker te zetten die dan de ballon beetje bij beetje af zou blazen. Het platform begint geleidelijk af te zinken en staat binnen een mum van tijd op de bodem. Bas heeft hem nog net een duwtje kunnen geven zodat deze nog net iets beter komt te staan. De banden worden onderwater los gekoppeld en samen met de ballonnen worden deze richting kant gezwommen. Het platform staat perfect op de juiste locatie. De diepte op het platform zelf bedraagt ongeveer 11 meter. Dat is prima. Hierna werd al het materiaal opgeruimd en kon het project afgesloten worden. Peter en Marc hebben nog een duikje hierna gemaakt om het betonanker voor 30 mei op de juiste locatie te met een hefballon te zetten. Het was een uiterst geslaagde dag. We mogen terugzien op een mooi en geslaagd project!

Zie voor meer foto’s: Foto’s Afzinken Platform

Zie voor de film: Afzinken Platform

Avatar foto

Door Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *