Vrijdag 9 mei zou de duikstek bij de recreatieplas Toolenburg uitgebreid gaan worden met een tweede wrakje. Max had een aardig zeilbootje voor een mooie prijs op de kop weten te tikken.

Met een aanhanger had Max het bootje opgehaald bij een loods  en was vervolgens direct doorgereden naar de duikstek. Andres en Guus hadden zich aangemeld om het bootje af te zinken. Toen het bootje uitgeladen was, werd deze nog gecontroleerd op scherpe uitsteeksels, zoals schroeven die uit het hout steken, en zo nodig verwijdert. Herman was ook van de partij om een kijkje te nemen en weer mooie plaatjes te schieten. Hierna hebben Andres en Guus zich in het duiktenue gestoken, terwijl Max en Herman het bootje te water lieten. Het buisgat aan de achterkant van het bootje was nog even met tape afgeplakt, zodat het bootje nog bleef drijven. Om er voor te zorgen dat het bootje echt afgezonken kon worden werden er nog grindtegels en betonstukken en zware metalen voorwerpen ingelegd. Het was nog een hele klus om de afzinkstukken in het bootje te krijgen vanaf de kant.

Nadat alle afzinkstukken over het bootje verspreid lagen konden Andres en Guus het bootje naar de juiste locatie brengen, waar het op de bodem zou moeten liggen. Aan de hand van de ballenlijn die er nu heel goed bij staat, dank zij de anker verplaats actie van Jan en Max van een week hiervoor, konden we aan de hand van de gele drijvers een kruispeiling maken.

Eenmaal op de juiste plek trok Andres de tape van het buisgat eraf zodat het water erin kon lopen. Het water kwam er langzaam in, dus hebben  we het proces een beetje geholpen door op de boot te leunen. Hierna ging het wat sneller. We hadden ons voorgenomen het bootje vast te houden als het zou gaan zinken. Wanneer het bootje volgelopen was, werden we langzaam de diepte in getrokken. Het zicht was die dag slecht in verband met de vele badgasten die bij het naastgelegen strandtje gezwommen hadden, dus toen we eenmaal naar beneden gingen werd het al snel donker. Toch wel een hele aparte sensatie. Eenmaal op de bodem aangekomen hebben we nog een beetje gekeken hoe het wrakje erbij lag. Zover we konden zien lag het wrakje aardig vlak op de bodem. Het afzinken van het bootje was voltooid. Na goed gekeken te hebben waar het bootje uiteindelijk terecht was gekomen hebben we er nog een nachtduikje aan gekoppeld, waar we veel baarsen en snoek tegen kwamen.

vrijdag, 09 mei 2008

Avatar foto

Door Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *