Het Bermpje in de Recreatieplas Toolenburg

Begin oktober kwamen we aan de noordzijde van de Toolenburgse plas een visje tegen waarvan we in eerste instantie niet wisten wat het was. We hebben er gauw maar wat foto’s van gemaakt, en bij verdere analyse bleek het om een Bermpje te gaan.

Bermpje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het bermpje (Barbatula barbatulus) is een in de Benelux inheemse bodemvis. Tot recentelijk werd het bermpje bij de familie van de modderkruipers (Cobitididae) ingedeeld. Sinds enige tijd echter wordt hij ingedeeld in de familie van de bermpjes of steengrondels (Balitoridae).

Algemeen

Het bermpje wordt tot 15 cm lang. Hij heeft een onderstandige bek en een zestal tasters bij zijn bek. Het bermpje kan in beken op de zandgrond plaatselijk vrij talrijk voorkomen mits de omstandigheden gunstig zijn. Hij heeft een voorkeur voor relatief ondiep water (10-25cm) dat middelmatig snel stroomt. Hij verbergt zich hier overdag onder en tussen objecten zoals stenen en hout. Hij kan echter ook in de oeverzone van rivieren voorkomen, zij het dan minder talrijk.

Ecologische betekenis

Het bermpje wordt ’s nachts actief en jaagt dan op kleine waterinsecten en wormen. De soort is niet erg gevoelig voor vervuiling, maar wel voor normalisatie en kanalisatie van beeklopen en (kleine) rivieren.

De reden dat ik dit beestje nooit eerder tegen was gekomen, is waarschijnlijk om het feit dat het beestje zich geweldig kan verschuilen in een dikke gordel van kranswier wat op sommige plaatsen hier wel tot 1 meter dik kan worden. Het bermpje is trouwens niet de enige die zich thuis voelt in deze plantenweelde.

Ook de snoek voelt zich hier prima in thuis. Het is opmerkelijk dat de Toolenburgse plas  in een jaar zo’n metamorfose heeft  ondergaan

Zijn we in het voorjaar van 2006 blij met deze beelden:

Rond dezelfde tijd, een jaar later zien we een enorme weelde aan plantengroei.

Rond om de gehele Toolenburgse plas bevindt zich een gordel van deze weelderige begroeiing , met op sommige plaatsen formaties van wel 4 meter hoog. Deze begroeiing is allemaal te zien op een diepte tussen de 2 en de 6 meter. Het zou me niet verwonderen als we in de nabije toekomst nog meer vissen, en planten tegen zullen komen, die we hier niet eerdere zijn tegen gekomen.

Vaak wordt er door duikers gezocht naar de grotere vissen, zoals de snoeken en de baarzen. Maar het blijft ongelofelijk fascinerend als je opeens ook zo’n visje tegen kan komen als het Bermpje. Ik hoop in de toekomst nog vaak van dit soort kleine vrienden tegen te komen.

Avatar foto

Door Guus