De voorstellen die nu op papier staan, moeten langzamerhand echt gestalte aan gaan nemen. Nu bijna alle goedkeuringen binnen zijn van de gemeente, wordt er met man en macht gewerkt aan de verwezenlijking van het project.

Veilig Duiken

Om de veiligheid voor de duikers bij deze duikstek zoveel mogelijk te garanderen komt er een ballenlijn. Deze zal gebruikt kunnen worden voor duikers om het water in te gaan en weer veilig boven te komen. Bij de configuratie van de ballenlijn zijn we samen met de gemeente tot het volgend compromis gekomen. (zie fig. 1a)

fig. 1a – configuratie ballenlijn

De oranje vlakken stellen de meerpalen voor waar de ballenlijn aan vast komen te zitten. De meerpalen zullen ongeveer acht meter uit de kant geplaatst worden. De de blauwe vlakken stellen de boeien voor waar de ballenlijnen (fig.1b) aan vast komen te zitten.

fig. 1b ballenlijn

De boeien zullen door kettingen verbonden worden aan betonnen ankers.

Per boei zullen er twee betonankers komen. (fig.2) Met het gieten van de ankers zijn we

Al begonnen(fig.3 en 4)

fig. 2 – twee betonankers per boei
fig. 3

fig. 4 – eerste gegoten betonankers

Een van de af te zinken objecten van de duikstek zullen de rifbollen worden. Het plan is om op drie locaties een kluster van 5 rifbollen af te zinken die per diepte variëren in grootte. Zo zal er op 3 meter een cluster komen, op 7 en op 10 meter. (fig.5 + 6)

fig. 5 (scheef)
fig 6. (scheef)

Tevens willen we er wat wrakjes afzinken, en gaan we een wilgentenen vlot op 5 meter aan palen op de bodem vast zetten. Het vermoeden bestaat dat hier veel vis op af zal komen.

Voor de aspirant duikers in opleiding wordt er een a twee platforms geconstrueerd en afgezonken. Deze zullen op een diepte tussen de 6 en de 10 meter geplaatst worden. Het platform bestaat uit een drietal delen die op de kant aan elkaar gezet zullen worden. Vervolgens zal het in het geheel d.m.v hefballonen op locatie gebracht worden en afgezonken worden. (fig.7)

fig. 7 platform

Het platform zal ongeveer 4 bij 4 meter worden. Het geheel zal ongeveer 1 meter boven de bodem staan, en voorzien zijn van een dubbele reling van ca. 1.20 m hoog.

Om er voor te zorgen dat de duikers op de stek niet de weg kwijtraken zal er onderwater ook een volglijn komen. De palen voor de volglijn zijn al gemaakt, deze hoeven nog alleen maar in het beton gegoten te worden. (fig.8)

fig. 8 volglijn (scheef)

Als alle af te zinken objecten gereed zijn ligt het in de bedoeling ze in het voorjaar af te gaan zinken.

Het is de bedoeling dat het er dan zo uit komt te zien. (fig.9)

fig. 9 (scheef)

Niet alle af te zinken objecten zullen binnen de ballenlijn vallen. De volglijn zal de duikers langs alle objecten sturen, om vervolgens weer binnen de ballenlijn boven te kunnen komen.

Voordat de objecten afgezonken kunnen worden, worden ze eerst door de brandweer op hun veiligheid en deugdzaamheid gecontroleerd.

zondag, 16 december 2007

Avatar foto

Door Guus