Cursus OW Biologie 2017

Op 7 en 17 september zijn er twee Biologie specialisatie dagen georganiseerd.

Deze zijn mede georganiseerd door het volledige team van de Biologie Commissie DTH (Harry, Bas, René en Guus) in samenwerking met Andrea Sneekes (Wageningen Marine Research), Joël Cuperus (Rijkswaterstaat) en Rosemarie Verver (Duikteam Platax).

Deze keer was het anders dan de twee specialisaties daarvoor. Die werden dan in het hele weekend gehouden, compleet met een avondmaal op zaterdag en een overnachting.

Deze keer hebben we gekozen voor twee afzonderlijke zondagen.

In totaal hebben 24 cursisten zich aangemeld voor de Specialisatie. Van DTH deden Patrick, Rik en Merel mee met de cursus. Het was een bont gezelschap wat bijzonder gemêleerd was. Opvallend deze keer was het grote aantal biologie studenten die mee hebben gedaan. De cursisten werden in 6 groepen verdeeld.

Op zondag 7 september werden de cursisten bij het clubgebouw van DTH ontvangen met koffie en een koekje voor het zoetwater deel van de cursus. Na een briefing van Bas over de eerste duik en de dagindeling gingen de cursisten naar de Toolenburger plas voor de duik. René die voor de eerste keer meedeed als begeleider, was hierbij duikcoördinator. Rosemarie en Harry zorgden voor de begeleiding van het verzamelen van materiaal. Bij deze duik konden ze zelf hun materiaal meenemen om in de middag te kunnen determineren.

Harry haalde de SETL platen op. Tijdens de duik hadden Joel, Bas en Guus (met hulp van de buurman van Guus) een tweetal tenten opgezet voor de ingang van het clubhuis

en hadden ze de practica voor de middag ingericht. De volgende zes stations werden voor practica ingericht: Vissen (Andrea), Oeverplanten en wieren (Bas), SETL platen(Guus),

Macro fauna (Joel),

Micro fauna (Rosemarie) en Waterkwaliteit (Harry)

René had de schone taak om de practica op tijd te laten beginnen en deze verder wat timing betreft goed te laten verlopen. Na de duik kregen de cursisten een lunch aangeboden van belegde broodjes met drinken.

Andrea was in de middag aangekomen en gaf uitleg over de practica. Nadat de cursisten alle stations met veel enthousiasme hadden doorlopen was het daarna tijd voor een eindopdracht en een evaluatie van de dag. Over het algemeen waren de cursisten tevreden over de eerste dag.

Op 17 september volgde het zoutwater deel van de cursus. Deze werd wat de duik betreft weer gehouden in de Jachthaven van de Marinehaven van Den Helder en wat stations betreft in de laboratorium ruimten van Wageningen Marine Research, in het voormalige gebouw van de zeevaartschool. Na een kopje koffie en een introductie van Andrea gingen we naar de jachthaven. Bas was hierbij de duikcoördinator. De bevoegde cursisten maakten de duik in de jachthaven,

terwijl anderen met Joel mee gingen om stenen te keren.

Dit laatste om na te gaan welke beestjes zich onder de stenen verstopten. Andrea en Joel hadden op een eerder tijdstip al wat materiaal verzameld om gedetermineerd te worden, en Rosemarie had een verzameling zeevis en geleedpotigen op de kop weten te tikken. Na de duik gingen we terug naar het WMR. Hier konden de cursisten weer even bij komen met een belegd broodje en een kopje soep. Na de lunch was het weer tijd om met de practica te beginnen. Tijdens de lunch werden alle practica snel in elkaar gezet. Dit keer bestonden de stations uit: Marco fauna I en II (René en Joel),

Vissen(Bas),

Micro flora en fauna(Andrea), Geleedpotigen (Harry)

en Wieren(Guus).

Bij de eerste dag konden de cursisten even wennen aan microscopen en binoculairs. Op de tweede dag werd er wel wat meer van ze verwacht. Ditmaal werden ze wat minder begeleid en waren ze aangewezen om zelf alles te determineren, met wat sturing. Rosemarie mocht dit keer alles in goede banen lijden.

Na de practica hadden de cursisten nog even wat tijd om aan hun eindopdracht te werken. Deze werd dan per groep gepresenteerd en beoordeeld. De groep die de eindopdracht het beste gemaakt had kreeg een prijs. Over het algemeen waren de cursisten zeer enthousiast over de specialisatie. De punten die voor verbetering vatbaar zijn hebben we genoteerd. Al met al beviel deze vorm van specialisatie verdeeld over twee zondagen erg goed.

Avatar foto

Door Guus