De Rivierdonderpad in de Toolenburgse plas

Op 18 oktober 2009 is er door Bas Jongh een kleine rivierdonderpad gesignaleerd bij de duikstek in de Toolenburgse plas in een van de middelgrote rifbollen. Voorheen is dit visje door ons niet eerder gesignaleerd. De grote vraag is dan ook hoe die beestje in deze plas terecht is gekomen. De plas is geheel afgesloten van omliggende wateren, om de water kwaliteit zo goed mogelijk te houden. Een mogelijkheid kan zijn dat dit visje door vissers is uitgezet.

Op 25 oktober kwamen we op een van de kleine rifbollen weer een rivierdonderpadje tegen. Ditmaal bevond hij zich aan de bovenrand van de rifbol. Hij bewoog zich moeiteloos van de ene kant van de rifbol naar de andere kant Hij is uitstekend gecamoufleerd tegen de achtergrond van de driehoeksmosseltjes (zie foto onderaan).

Op 30 oktober zijn er zelfs 3 donderpadjes op een rifbol gesignaleerd. Ze kunnen blijkbaar goed aarden in de Toolenburgse plas.

De rivierdonderpad (Cottus gobio) is een inheemse vis. Hij wordt ook wel kwakbol of rivierknorhaan genoemd. De rivierdonderpad wordt tot 15 cm lang en kan tot 5 jaar oud worden. De vis heeft geen zwemblaas waardoor hij schokkend zwemt. De vis wordt vooral op de bodem aangetroffen. In zijn milieu heeft hij behoefte aan schuilplaatsen.

Het broedsel wordt door het mannetje verdedigd. Wanneer de jongen uitkomen, verlaten ze het nest. De rivierdonderpad is samen met de beekforel een dominante soort in snelstromende wateren. Daarnaast kan hij in grote aantallen gevonden worden aan de oevers van grote stilstaande wateren en in de grote rivieren zoals het IJsselmeer, de Waal, IJssel en Maas.

Aangezien deze vis zeer honkvast is, verbreidt hij zich slechts langzaam naar nieuwe geschikte locaties.Het mannetje bewaakt het legsel en waait, net als de stekelbaars, het legsel zuurstofrijk water toe (Bron: Wikipedia).

Avatar foto

Door Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *