In het najaar van 2013 zijn er een tiental nieuwe volgpalen bij de duikstek in de grond geslagen. In het voorjaar van 2014 is de nieuwe volglijn voltooid. Dit was een klus wat in delen uitgevoerd moest worden.

Op 2 februari zijn er door René, Gijs en Tomek de eerste oogmoeren geplaatst bij de palen P4 en P5 van de duikstek. Er is gekozen voor een volglijn in delen. Tussen 2 palen komt 1 deel, bestaande uit een slang met een binnenkern van nylondraad. De oranje nylondraad heeft als doel om het geheel steviger te maken. Aan de palen worden oogmoeren bevestigd en de slangen worden met twee kabel klemmen per kant gemonteerd.

De eerste keer was het nog wel even wennen om de moeren te monteren maar het is uiteindelijk goed gelukt.

Op 9 februari is door dezelfde groep duikers een tweetal volglijnen met succes aan de oogmoeren bevestigd. Hierbij lag de nadruk bij het omgaan van de kabelklemmen onderwater. Ook werd de lengte tussen 3 andere palen gemeten. Het was een koude dag  en er stond erg veel wind. Desalniettemin was ook deze klus geklaard.

Op 16 februari had zich een grotere groep duikers aangemeld voor deze klus. In totaal hadden we 8 duikers en 3 vrijwilligers aan de kant. Na een korte briefing van René en Guus werden de buddyparen geformeerd en werden de taken verdeeld.

Tomek & Mark, René & Bas B, Ina & Gijs en Jan & Bas de J. werden ingedeeld. Tomek, Mark, Bas B en René gaan de volglijnen monteren. Ina en Gijs meten de nog ontbrekende lengten tussen de palen op. Jan en Bas monteren een lijn tussen paal 7 en 8 naar de rode auto. Dit laatste was een klus apart omdat het niet mee valt bij slecht zicht de auto te vinden. Na het omhangen gingen de duikers te water.

De vrijwilligers aan de kant hadden het materiaal naar de voorzijde gebracht. Op deze wijze werden de 3 klussen tegelijk uitgevoerd. Door het slechte zicht bestond de kans dat duikers elkaar kwijt konden raken, maar het ging gelukkig heel goed.

In totaal zijn er drie extra lijnen gemonteerd…

Alle ontbrekende lengten zijn ingemeten…

en was er een lijn gespannen tussen de palen P7 en P8…

Na deze klus werd er nog gezellig nagepraat onder het genot van een kopje koffie of chocomelk, met koekjes van Jan en appeltaart van Jola. Het was een hele gezellige dag.

Op 8 maart werden er bij Guus thuis een vijftal nieuwe lijnen geprepareerd. Tomek en Bas waren hiervoor speciaal langsgekomen. De slangen werden eerst op lengte gesneden en vervolgens werd er met een stofzuiger een metsellijntje met een plukje watten doorheen gezogen zodat uiteindelijk het nylondraad er doorheen getrokken kon worden.

Vervolgens werden de lijnen alvast aan een kant voorzien van oogmoeren en werden de lussen gesloten met kabelklemmen.

Op 9 maart was er weer een duik gepland om de resterende lijnen te monteren bij de duikstek. Hiervoor hadden zich een viertal duikers gemeld. Bas de J en Tomek vormde een buddypaar, terwijl Bas B. en Harry het andere buddypaar vormde.

Bas B. en Harry namen een viertal slangen mee om ze vervolgens aan een kant met de oogmoeren te monteren en aan de andere kant losjes vast te zetten. Vanaf P5 t/m P9 moesten deze geplaatst worden. Het was de bedoeling dat in ieder geval een drietal gele lijnen gemonteerd zouden worden. De oranje lijn was hierbij optioneel.

Tomek en Bas de J. namen de lijn mee welke tussen P9 en P10 zou komen. Wanneer deze gemonteerd was gingen ze de eerder gemonteerde lijnen opspannen en stevig vastzetten.

Met Bas en Harry ging het voor de wind en kon ook de oranje lijn tussen P7 en P 8 naar de auto gemonteerd worden. Na circa 30 minuten kwamen Bas en Harry alweer boven water.

Na ongeveer 70 minuten kwamen ook Bas de J. en Tomek het water uit. Ze hadden nog een eerder gemonteerde lijn bij het platform omgelegd.

De klus was geklaard.

Hierna hebben we nog wat nagepraat met een lekker bakkie koffie en een stukje pizza welke Tomek en Jola mee hadden genomen.

Nu resten er nog twee stukken lijn welke tussen de meerpaal en P2 gemonteerd gaan worden. Hiervoor zal halverwege nog een extra paal geslagen worden. Wieger kijkt of er nog zo’n paal bijgemaakt kan worden.

Avatar foto

Door Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *