In het kader van het 5 jarige jubileum van de duikstek bij de Toolenburgerplas en het clubhuis hebben enkele enthousiaste leden van Duikteam Haarlemmermeer op 17 en 24 mei een viertal grote rifbollen gegoten. Deze rifbollen waren de laatste rifbollen van de reeks die nog gegoten moesten worden. Wanneer deze afgezonken worden zullen ze als een groep van 5 rifbollen op een diepte van circa 3 meter te bewonderen zijn. Hiermee zal de serie van 4 maal 5 rifbollen variërend in grootte worden afgerond.

De rifbollen zijn juist op dit moment gegoten zodat ze op de open dag van DTH aanstaande zaterdag 1 juni in het clubhuis tentoongesteld kunnen worden. Bezoekers kunnen dan  onder andere het giet proces in verschillende stadia bekijken.

Peter had voor de twee rifbollen 24 zakken cement besteld. Per rifbol ging er 6 maal 25 kilo cement in. De mallen waren van te voren ingespoten met vaseline spray om het ontkisten van de bollen straks makkelijker te maken.

Tussen de mallen in wordt op de bodem een polystyreen schijf van 35 cm met een bout vastgezet (zie tekening onderaan). Dit jaar werden ook de schijven (idee van Harry M.) die de gaten in de rifbol moet creëren met bouten vastgezet aan de wand van de gietmal. Dit zorgt ervoor dat de schijven tijdens het gieten niet meer van plaats veranderen. Na het aanmaken van het beton konden de mallen gevuld worden met het beton. Na een week werden de eerste twee rifbollen ontkist. Deze zomer zullen de rifbollen op hun locatie gebracht worden met behulp van hefballonnen.

volgende >

Avatar foto

Door Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *