Het Gieten van de volgpalen en het afzinken van de wilgen-tenen ringen.

Donderdag 19 juni 2008-06-22

Peter en Guus hadden om 15.00 uur afgesproken op het bouw-terrein i.v.m. het gieten van de volgpalen en vervoeren van de wilgenteen ringen. Het beton wat bestemd was voor de volg-palen begon hard te worden, dus is de knoop maar doorgehakt. De palen door Max geconstrueerd, waren de avond daarvoor al opgehaald. Een zestal cementkuipen hadden we die ochtend al aangeschaft.

Peter stond klaar met de mixer, terwijl Guus iedere keer halve baaltjes cement in de bak uitstortte. Op die wijze zijn er een zestal volgpalen voor het project gegoten.

Na deze klus wachtte er ons een nog grotere uitdaging. De 4 wilgentenen die we met een groep enthousiastelingen ge-vlochten hadden, hadden we om uitdroging te voorkomen in de sloot gelegd. Nu moesten ze er weer uitgehaald worden. Dat viel niet mee, want de ringen hadden zich vol met water gezogen. Met veel getrek en geploeter en een vies pak hadden we de ringen eindelijk uit het water gekregen en gemonteerd op de kar.

Nadat ze met nylon koorden stevig vast gesjord waren, ging het richting Recreatieplas Toolenburg.

Hier hadden we om 19:00 uur met Bas afgesproken om de ringen af te zinken. Later kwam Herman langs om wat mooie plaatsjes te schieten en Max.

Het idee was simpel: verdeeld over de ringen zouden we stenen die bevestigd waren aan een touw aan de ringen hangen. Door toch wel een behoorlijk drijfvermogen waren er veel meer stenen nodig dan voorspeld.

Alle aanwezige stenen hadden we verdeeld over twee wilgen-tenen ringen. We hebben nog een poging gedaan om ze allemaal af te zinken, maar dat ontaarde in een stevige onder-water rodeo. Er was geen houden aan. Het plan moest  worden omgegooid.

We hebben voor de locatie een steil stukje bodem gekozen links van de ballenlijn, op zo’n 4 meter diepte. Door dat ietwat steile profiel van de bodem, komen de ringen wat schuin te staan waardoor je ze nog beter kan bekijken. Toen we bij de afgezonken ringen weggingen zagen we dat er al kleine baars-jes en voorntjes in zwommen. Om de overgebleven ringen zo veilig mogelijk in de wacht te zetten om op een later tijdstip afgezonken te worden hebben we de ringen naar de midgrote rifbollen gesleept en daar verankerd, net onder het water-oppervlak.

Zondag 22 juni 2008

Na weer een nieuwe lading stenen te hebben vergaard en lij-nen, besloten we vandaag de resterende ringen af te zinken. Hierbij konden we rekenen op de extra hulp van Gijs met z’n Kajak.

Naast de stenen hadden we ook 16 stuks van 8 mm betonijzer  die als een haarspeld waren omgevouwen, met een lengte van een meter. Het plan was om alle ringen op 4 plaatsen bij elkaar te houden met stevig nylon touw. Deze touwen werden dan vervolgens gebruikt om met de beugels de ringen aan de bodem te verankeren. Bas heeft alle beugels erin geslagen terwijl Peter en Guus de nylon verstevigingen aan brachten. Gijs liet om de zoveel tijd de stenen en beugels naar de bodem zakken. Dit scheelde ons een hoop geloop. Toen de beugels geplaatst waren bij de al liggende ringen, was het de beurt aan de ringen bij de rifbollen. Deze werden op de gewenste locatie gebracht, en met flink wat stenen naar de bodem gebracht. Hierna konden de beugels weer in de grond geslagen worden. Het zag er goed uit.

Hierna was er nog tijd en lucht over om het een en het ander te inspecteren.

Wederom is er een stukje project met goed resultaat voltooid.

zondag, 22 juni 2008

Avatar foto

Door Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *