Op 22 maart hebben een groep enthousiaste duikers Bas de J. Gijs en Mirko voorbereidingen getroffen voor het afzinken van een wrakje wel door Robin Hoole ter beschikking was gesteld. Via Axel Gunderson (project Baseline Haarlemmermeer) waren we gewezen op deze mogelijkheid om het wrakje af te zinken.
Het is een metalen kajuit motorboot van ca. 4 meter lang.
Om zoveel mogelijk vis aan te kunnen trekken bij het bootje hadden we besloten het bootje op een diepte van ca. 6 meter af te zinken aan de rechterkant van de duikstek ergens voor de vlet.
Om op de dag van het afzinken goede oriëntatiepunten te hebben, hebben Gijs, Bas de J. en Mirko een lijn uitgezwommen van de rechter meerpaal tot de locatie van de vlet. Hier hebben ze met behulp van een ijzeren beugel een gele boei geplaatst. Langs de lijn op een diepte van ca. 4 meter heeft Bas vervolgens een rood boeitje vastgezet.
Op 29 maart werd om 10:30 uur het wrakje vanaf hun bedrijven terrein (F.A.Hoole Export/ Metaal) door Robin met een trailer gebracht.
Na de “check de stek” Door René, Guus en Roy Barbe (Duik coördinator van de Brandweer)
Konden de hefballonnen op het wrakje gemonteerd worden.
Roy had vervolgens een pop in de boot vastgeketend. Deze was bestemd voor een oefening met de brandweer duikers.
Om er voor te zorgen dat de boot niet te ver de duikstek in geblazen zou worden(er stond een harde zuidwesten wind) hadden Mirko en René een touw gemonteerd aan een meerpaal bij het recreatie zandstrand.
Deze lijn werd aan een kant aan de boot gemonteerd, en aan de andere kant werd het touw naar de kant geleid, Roy had vervolgens een pop in de boot vastgeketend.
Hierna volgde de briefing. Peter, Gijs en Mirko zouden zich richten op het vullen van de ballonnen.
Tomek zou mee varen in de boot om de pluggen eruit te trekken . Tomek en Ina zouden zich verder bezig houden met het positioneren van de boot. Axel en een andere Poject Baseline duiker was er ook bij gekomen.
Zij vonden het net zoals Robin, leuk om het geheel boven en onder water gade te slaan.
Nadat alle stappen door waren genomen konden de duikers hun flessen omdoen, en met de klus beginnen.
De boot werd van de trailer gehaald, en aan de zijkant van Long Island werden de lijnen bevestigd.
Vervolgens werd de boot door de duikers op locatie gezwommen. Eenmaal te plaatse konden de ballonnen opgeblazen worden, en konden de pluggen eruit gehaald worden.
Via de kant werden de laatste aanwijzingen naar de duikers doorgegeven.. De boot begon steeds dieper te liggen, en heel snel hierna verdween de boot onder de water spiegel.
Het afzinken van de stormvogel was een feit. Doordat de ballonnen niet helemaal opgeblazen konden worden zakte de boot langzaam naar de bodem. Met z’n neus op 5 meter en achtersteven op 4 meter lag de boot eigenlijk prima.
We hebben toen besloten de boot verder niet meer te verplaatsen. Het feit dat de boot met gevulde ballonnen naar beneden is gegaan heeft er waarschijnlijk toe geleidt dat de boot niet verder is doorgeschoten.
Hierna werd het teken gegeven dat de stroppen losgehaald konden worden, en dat de markerlijn en markerboeien opgehaald konden worden. Al het materiaal en duikers kwamen weer terug naar de kant.
Hierna konden de duikers zich in de stromende regen uitkleden, en onder het genot van een warme kop chocolademelk en een plakje cake, kon er nog wat nagepraat worden over het afzinken van de Stormvogel.
De duikstek heeft er weer een nieuwe en leuke attractie bij gekregen.
Tekst: Guus Baan
Fotos’s en screenshot’s: Tomek Maciagiewizc,Axel Gunderson (Baseline project Haarlemmermeer), René van der Linden, Guus Baan
zondag 22 maart 2015