Het afzinken van de volgpalen. Het rijgen van de volgdraad.

Op 28 september 2008 zijn de volgpalen op de juiste locatie bij de duikstek afgezonken.

Hier ging nog een duik aan vooraf om de markerboeien te plaatsen. Zodat bij het afzinken van de palen direct naar hun locatie gebracht konden worden.

Zondag was het dan zover.

Ina, Peter, René gingen als eerste duikers te water. Guus assisteerde bij het aanhaken van de palen. Gijs had voor deze gelegenheid z’n kajak meegenomen. Andres was eerste duikleider. René en Guus haakte de paal aan de boei, Gijs hield de lijn strak (zie schema.)

Op het moment dat de lijn maximaal was aangetrokken werd de volgpaal van het taluud afgeduwd. Het gewicht werd nu verdeeld over Gijs en de boei. Nu kon de volgpaal naar z’n juiste locatie gevaren worden. De eerste volgpaal was bij de markerduik al uitgezet als try-out, dus konden we naar de tweede locatie gaan. Deze was ter hoogte van de wilgentenen ringen.

Op deze wijze zijn er enkele palen afgezonken en met de volglijn voorzien. Hierna kwam het tweede duikteam, bestaande uit Andres en Guus. Doordat er een duikteam weer aan de kant ging werd het afzinken van de palen en het rijgen van de volglijn gecombineerd. Dit maakte het geheel wel wat lastiger.

Bij de laatste paal kwamen we er achter dat er niet genoeg volglijn meer was. Om dit op te lossen hebben we er nog een extra lijn er tussen ge-spannen.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat de volgpalen deels ingegraven gaan worden zodat ze stabieler komen staan.

Het was wederom weer een geslaagde actie. Op naar het volgend onderdeel!

De Werkgroep Bodemverrijking Toolenburgse plas

Avatar foto

Door Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *