Vandaag zijn er door een groep enthousiaste leden van Duikteam Haarlemmermeer weer vier rifbollen gegoten. Er waren 3 mallen voor middelmatig grote rifbollen en 1 voor de kleine rifbol. De mallen waren deze keer zodanig geprepareerd, dat als het beton uitgehard is de mallen er gemakkelijker vanaf te halen zijn. Tevens was er een constructie gemaakt, waarbij de buitenmal en de binnenmal aan elkaar vast zitten. Met een stalen bout worden de twee delen bij elkaar gehouden.

Het was een goede dag om te gieten. Na verloop van tijd kwam er zelf een zonnetje. Voor de kleine rifbol werden 3 zakken van 25 kilo/zak gebruikt. Deze werd met een mixer goed gemengd tot de ideale samenstelling bereikt was. Hierna werd het beton geleidelijk in de mal gegoten. Na een eerste rand gegoten te hebben, werden de polystyreen schijven aan de zijkant geplaatst. Vervolgens werd de mal geheel volgestort met beton. Met behulp van een bamboe stokje werd er in het beton gepoerd, net zo lang totdat alle bellen eruit waren.

Na van een bakkie troost genoten te hebben werden

de 3 middelgrote rifbollen gegoten. Bij het gieten kwamen we er al snel achter dat de wanden van de binnenmal in elkaar begonnen te schuiven. Door dit probleem op te vangen werden de binnenmallen gevuld met zand. Hierdoor kwam er genoeg druk op de binnen te staan om de wanden uit elkaar te houden.

Het was nog wel even spannend of het ducktape sterk genoeg zou zijn om beide mal helften van de buitenmal bij elkaar te houden.

Gelukkig ging het goed.

In totaal zijn er 15 zakken van 25 kilo beton gebruikt. Deze keer laten we de bollen minstens 14 dagen uitharden voordat we ze uit de mal halen. Hierna moeten nog 2 middelgrote rifbollen gegoten  worden. Nadat het gieten voltooid was, en de boel weer aan kant was gebracht, werden we nog getrakteerd op koffie met gebak. Een betere afsluiting van de ochtend konden we ons niet wensen.

zondag, 27 januari 2008

Avatar foto

Door Guus