Op 3 jan, 6 feb en 23 feb van 2010 is er door Peter, René, Bas en Guus gedoken op de duikstek bij de Toolenburgse plas. Er is wederom gekeken naar het onderwaterleven op en bij de verschillende objecten. Zo weelderig als het in de zomer is,  zo karig is het in de winter. Maar er groeit nog wel wat. Bij de nieuwjaarsduik samen met Peter kwamen we bij het platform en de wilgen objecten nog genoeg mosselen sponzen en poliepen in goede conditie tegen.

Het aantal mosselen op de rifbollen was alweer flink afgenomen.

Met een duikje met René begon het onderwaterleven alweer iets minder te worden. Hierbij werden er dan ook wel temperaturen onderwater gemeten tussen 0 en 2 graden. Wat wel mooi is, is het feit dat bij die lage temperatuur er een heleboel garnalen te zien zijn. Op de boeg van de Euridyce is op elk poliepje wel een garnaaltje waar te nemen. De vlo kreeften schijnen ook niet zo’n last te hebben van de kou.

Het is fraai om te zien dat deze vorm van symbiose ook bij deze lage temperaturen nog gewoon doorgaat. Ook op het platform en de wilgen objecten zijn nog aardig wat mosselen en poliepen waar te nemen. Wel zie je al af en toe een mossel open staan.

Met een nachtduikje op dinsdag 23 feb kwam Bas zowaar een rivierdonderpad op de bodem van de Toolenburgse plas tegen. Deze zat bij een klompje met mosselen en poliepen.

Blijkbaar heeft deze vis ook niet al te veel last van de kou. Erg actief was hij niet, maar hij hield ons wel heel goed in de gaten. Tevens vonden we in een van de midgrote rifbollen een baarsje.

Zelfs al is het water nog zo koud, als je goed kijkt kom je toch nog genoeg leven tegen. Het is daarna wel weer heel mooi om te zien welke organismen er bij ieder temperatuursverhoging bij gaan komen. We zullen het goed in de gaten houden.

Guus

Avatar foto

Door Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *