De OW biologie bij de duikstek aan het einde van de zomer 2009.

Op 6 juni werden de wilgen objecten door Monique Peter en Harry uit de sloot gehaald, en met een aanhanger vervoerd naar de Toolenburgse plas.

Peter en Harry hebben toen het wigwam model als eerste voorzien van gewichten, en afgezonken naar de van te voren vastgelegde locatie. Het viel niet mee. Het object had aardig wat ballast nodig om nar de bodem afgezonken te kunnen worden. De andere twee objecten zijn aan een boei met een anker vastgelegd en de volgende dag afge-zonken.

Op 7 juni zijn een tweetal objecten door een viertal duikers: René, Bas, Menno en Guus op de juiste locatie afgezonken. Met zware stenen en betonijzers zijn de objecten aan de bodem vastgeklonken.

Alle drie de objecten zijn binnen een radius van ongeveer 5 meter van elkaar neergezet binnen de ballenbaan.

Bij helder water kan je model René en model Ina naast elkaar zien staan.

Model Peter staat vlak achter de eerste volgpaal.

Model Peter
Model Peter na 2 maanden

Na enkele maanden is het wilgenobject al volledig begroeid met drie-hoeks mosselen en Hydra-poliepen (Cordylophora Caspia).

Het object heeft een volledig eigen eco-systeempje gekregen.

Mosselen en poliepen
Model Ina
Detail met poliepen

Ook model Ina is geheel bedekt met mosselen en Cordylophora. Veelal zitten er of baarsjes of snoeken in de objecten zelf.

Bij model René zit doorgaans veel vis

Dat de vissen naar de objecten toe trekken is nu helemaal duidelijk te zien, op het moment dat de planten zoals kranswier en fonteinkruid eind september beginnen af te sterven. Hierdoor gaan nog meer vissen zich verzamelen in en rondom de duikstek.

De baarsen trekken op hun beurt weer de snoeken aan. Kortom rond deze tijd van het jaar is het een gekrioel van vissen rondom de objecten. Waar je ook kijkt in het water vindt je hele scholen met kleine baarsjes.

Dit was een bijzonder jaar voor de Cordylophora Caspia niet eerder is er zo’n wildgroei van dit organisme bij de duikstek waar genomen. Alle wilgenobjecten zijn er dik mee begroeid Je komt dit organisme overal tegen:

Op de volglijn
Onder het platform

Onder het platform is tevens een mooi exemplaar te zien van een zoetwater spons. Deze gedijen hier uitstekend. Regelmatig kom zowel de mossel als de poliep als de spons bij elkaar tegen. Je kunt wel stellen dat de kwaliteit van het water in de Toolenburgse plas erg rijk is.

Naast de snoeken, snoekbaarsen, baarsen, voorntjes, karpers en brasems kom je af en toe ook een hele fraaie meerval tegen. Steeds meer leden van DTH kwamen de meerval bij een duikje tegen.

Guus Baan

PGDT  DTH

zaterdag, 06 juni 2009

Avatar foto

Door Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *