Op 14 april 2023 hebben we een partij wilgentenen van de beheerder van de Toolenburgerplas gekregen, om daar weer mooie onderwater objecten van te kunnen maken.

Op 23 april hebben we met behulp van vrijwilligers van DTH een tweetal flinke wilgenteen ringen gevlochten.

Een groep hield zich bezig met het prepareren van de wilgenteen takken voor de ringen, terwijl een andere groep zich bezig hield met het vlechten van de ringen.

Dit resulteerde uiteindelijk in twee mooi gevormde wilgenteen ringen

Nadat de wilgentenen ringen in het water geplaatst waren kon er nog even nagepraat worden
Met  een kopje choco of koffie, en een stukje vers gebakken appeltaart

Op vrijdag avond 5 mei hebben we met een groep DTH vrijwilligers de Ringen verplaatst, en afgezonken.

Hiervoor hadden we wel wat ballast nodig om de ringen daadwerkelijk af te kunnen zinken. Jesse en Rob hadden bij elkaar een flinke partij stoeptegels geslepen, en voorzien van een gat.  Per twee tegels konden de gewichten aan de ringen bevestigd worden om ze zo af te kunnen zinken

Aan de kant was er een groep die zich bezig hield met het monteren van de tegels aan korte lijnen, die uiteindelijk aan de ringen gemonteerd konden worden.

Naast het afzinken van de ringen was er ook nog een flinke bos losse takken die overgebleven waren na het vlechten van de ringen. Deze werden eveneens afgezonken met stoeptegels. Dit bleek nog een hele klus te zijn, die  veel stoeptegels heeft gekost. Deze zijn naast de rechter meerpaal afgezonken.

Voor de ringen waren er 8 stoeptegels nodig om ze uiteindelijk af te kunnen zinken. Met twee boeien, en een tussenstuk, werden de gewichten naar de locatie vervoerd. Hierbij moesten de gewichten dusdanig verdeeld worden, zodat de ringen horizontaal afgezonken konden worden. Dat viel nog niet mee.

De ringen zijn aan de linkerkant van de duikstek afgezonken op 5 meter, links en recht van de drijflijn. De overgebleven wilgentenen zijn rechts van de meerpaal afgezonken (zie ook pijlen)

 Na het afzinken was er nog gelegenheid om na te praten, onder het genot van een hapje en een drankje aangeboden door de Brave Water Foundation . Het was een geslaagde onderneming.

Ik wil alle medewerkers, die met dit project mee hebben geholpen, hartelijk danken voor hun bijzondere Inzet.  Tevens wil ik Maaike en Carin bedanken voor het maken van de mooie foto’s

Avatar foto

Door Guus