Leven op de duikstek
Hoe gaat het met het leven op de duikstek?
Nu de duikstek in de Toolenburgse plas steeds meer vorm begint te krijgen, is het leuk om na te gaan of er op en bij de afgezonken objecten al iets begint te groeien. Wat heel opvallend is, is dat na een week dat de palen de grond in waren gegaan er al driehoeksmossels op zaten. Groeien die dan zo snel? Nee. Maar mosselen kunnen zich aardig voortbewegen (zie afbeelding 1).
De mossel heeft een sterk gespierde voet waarmee ze zich steeds een beetje naar voren kunnen duwen. Op het moment dat mosselen te groot worden voor het voorwerp waarop ze zitten gaan ze op zoek naar een nieuwe locatie. En jawel wat kwamen ze tegen? Een mooie hardhouten paal. Helemaal goed. Met hun byssus draden trekken ze zich steeds hoger de paal op en verankeren zich stevig met de byssusdraden (zie afbeelding 2).
Heel langzaam beginnen de mosselen ook hun weg naar de rifbollen te vinden. Zowel aan de buitenkant als aan de binnen-kant van de rifbol zijn mosselen zich aan het vestigen (zie afbeelding 3a , 3b).
Het kranswier (afbeelding 4a/4b) zal waarschijnlijk over niet al te lange tijd volledig bezit gaan nemen van de rifbollen. Zowel om als in de rifbollen gaat dit wier zich manifesteren. De vraag is alleen in welke mate.
Andere bewoners die je tegen komt op de rifbollen zijn kleine bloedzuigers en poppen van insecten. Ik ben benieuwd of de sponzen en de zoetwater poliepjes hun weg zullen vinden naar deze objecten. Na het afzinken van het houten wrakje zijn Andres en ik nog wezen kijken naar het metalen wrak en de Dura bollen. In een van de Dura bollen zat een baars. Bij een ander duikje met Gijs kwamen we bij de rifbollen een snoekje tegen.(zie afbeeldingen 5 en 6). Hieruit zou kunnen blijken, dat ook de vissen de objecten als waardevol ondervinden.
Bij het metalen wrakje hebben we het voordeel dat deze boot al geruime tijd in het water heeft gelegen, voordat hij op de duikstek werd afgezonken. De eigenaar van het bootje had de laatste tijd blijkbaar niet zoveel tijd om de onderkant van z’n bootje bij te houden. Het gevolg hiervan is, is dat de onderkant van het wrakje al aardig begroeid is met mosselen, sponzen en kleine plantjes (zie afbeelding 7 en 8).
Het zal interessant zijn of er nog meer flora en fauna onder het wrakje erbij komt, en in welke vorm. We zullen het in de gaten houden.
Het laatste wrakje wat erin gelegd is, is van hout (afbeelding 9), dus wellicht dat daar weer anders op gereageerd gaat worden.
Vlak achter het metalen wrak ligt al sinds jaren en badkuip. Deze is vooral bij de rand begroeid met een dikke laag mosselen (afbeelding 10). Dit is een voorbeeld van hoe de objecten er in de toekomst uit kunnen komen te zien.
Een van de laatste onderdelen die nog afgezonken gaan worden zijn de ringen van wilgentenen. Het zal interessant zijn om te kijken hoe de vissen daar op reageren. Kortom er is genoeg aan flora en fauna te zien bij en op de objecten van onze duikstek. Met een behoorlijk tempo beginnen de objecten bewoond te raken. Het is nu al duidelijk merkbaar dat de vissen op de objecten af komen. Het plan voor komende maanden is de veranderingen van leven bij deze duikstek in kaart te brengen en op de weblog te plaatsen. Op deze wijze kan iedereen die daarin is geïnteresseerd, op de hoogte gehouden worden van de biologische ontwikkelingen van deze duikstek.
Guus Baan
zaterdag, 21 juni 2008