Kartering duikstek Toolenburgerplas

De duikstek bij de Toolenburger plas is in beginsel redelijk goed op kaart gezet. Gaande weg zijn er meer objecten bij gekomen die minder nauwkeurig zijn ingemeten. Hier wilden we verandering in brengen.

Op 12 december 2010 zijn een groep duikers bestaande uit Bas Brand, Mirko Kruijsheer en Bas de Jong te water gegaan om het een en ander aan objecten bij de duikstek in kaart te brengen. 

Hierbij werden ze aan de kant geassisteerd door René van der Linden, Ina van der Kamp en Guus Baan.

Het idee van deze dag was om met behulp van Kompas kruis peilingen objecten  in kaart te brengen. Bas, Mirko en Bas hadden drijvers bij zich die ze met behulp van een lijntje opgelaten konden worden op het moment dat desbetreffende object bereikt was. René voerde kruispeilingen uit op de hoekpunten van het talud bij Long Island voor de duikstek, en Guus en Ina noteerde de waarden. De data van de kruispeilingen zijn vervolgens aangebracht op een plattegrond.

Daar de drijver met lijn niet altijd even goed naar boven kwamen was er een tweede sessie nodig om de overgebleven objecten in kaart te brengen.

Op 19 december 2010, werd er onder tamelijk witte omstandigheden een vervolgpoging ondernomen om de objecten in te meten. Bas de Jongh, Jan van Daele en Mirko Kruijsheer namen deze dappere taak op zich. René en Guus voerde de kruispeilingen uit.

De mensen boven water kregen het eerder koud dan de mensen onderwater. Bij deze duik hadden de duikers een boei meegenomen aan een lijn met haspel. Mirko bediende de haspel, Jan trok aan de boei om aan te geven dat een volgend object bereikt was en Bas noteerde de locatie van het in te meten object.

Nadat alle volgpalen en objecten ingemeten waren kon de plattegrond verder ingetekend worden. Het werd al vrij snel duidelijk dat dit niet de meest nauwkeurige methode was om de objecten in te meten. Bij een hele kleine kompas aflees fout kan het al grote afwijkingen geven bij de objecten. Besloten werd om een andere methode te gaan proberen.

Op 16 januari 2011 gingen Bas de Jong, Sean Schouten en Guus Baan met behulp van een 30m meetlint de lengte tussen de objecten meten. René had tussen enkele objecten de hoeken al ingemeten. Bas noteerde, Sean hanteerde het meetlint en Guus hield het lint bij het uiteinde vast. René assisteerde aan de wal. Iedere keer als de lengte gemeten was gaf Sean vier rukken aan het meetlint. Nadat Guus deze herhaald had werd het meetlint weer opgerold en kwam Guus naar de eerste twee duikers toe. Zo ging dat van object tot object totdat het voor de natduikers toch wel koud begon te worden. Maar we waren alweer een stap verder.

Op 22 januari 2011 wilden we de klus afmaken. René noteerde ditmaal de lengten terwijl Sean het meetlint weer hanteerde.

Bas Brand en Guus zaten aan het uiteinde. Op deze wijze werden al de nog niet ingemeten objecten in kaart gebracht. De duikers die het einde vasthielden begonnen het eerder koud dan de duikers die aan het meten waren. Maar na ongeveer 30 minuten was de klus geklaard. Al de te meten objecten en al de te meten hoeken waren nu geregistreerd. Dit resulteerde in een plattegrond die aardig goed zal kloppen. Het bepalen van lengten met de daar tussenin gelegen hoeken blijkt duidelijk een veel betere methode te zijn om de objecten in te meten dan de kruispeilingen met een kompas. Deze methode zullen we dan standaard gaan gebruiken om de nog te verwachte objecten in kaart te brengen.

Op 30 januari 2011 maakten Bas Brand en René de klus af. Het verkeerslicht werd ingemeten en van een aantal objecten werd de diepte nagemeten. Met het toevoegen van deze gegevens en een legende bij de objecten is de kaart weer up-to-date.

Wij wensen jullie veel plezier met de nieuwe kaart.

Avatar foto

Door Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *