De eerste volgpalen werden op 5 oktober 2008 geplaatst t.b.v. een (onderwater)volglijn bij de duikstek.

Tot nu toe hebben ze redelijk dienst gedaan. We hadden gehoopt dat deze palen met een betonnen voet zich wat dieper in de bodem zouden verankeren. Dat deden ze helaas niet.

Een poging om ze dieper in de grond te laten zakken lukte echter ook niet. De palen waren niet stabiel genoeg voor de volglijn. Om deze reden hadden we besloten om nieuwe palen in de grond te zetten. Deze route van de volglijn blijft gehandhaafd.

Als proef hadden we al 1 paal ingezet. Deze bleek te goed te voldoen.

Wieger had weer materiaal besteld, Harry heeft daar 9 palen van gezaagd van 1.70 meter lengte, inclusief een touw doorvoer gat. Wieger had de palen zaterdag avond 9 november langs gebracht. Op de zondagen van 10, 17 en 24 november hebben enthousiaste leden van DTH de volgpalen geplaatst.

Op 10 november heeft een team van enthousiaste DTH duikers een begin gemaakt met het plaatsen van de volgpalen voor de nieuwe volg lijn.

Om het zo efficiënt mogelijk uit te voeren zijn er drie  teams samen gesteld. Gijs en Harry hebben de locatie van de extra volgpalen ingemeten, Jan, Ina en Mirko vervoeren de volgpalen die voor transport boven en onder water bevestigd  zijn aan een hefballon. De palen worden op locatie in de grond gezet en met een vuisthamer worden de palen voor een deel in de grond geslagen. Het derde team bestaande uit René en Guus slaan de palen met een hei hamer tot de gewenste lengte van de palen uitsteekt.

De duikers die de markers aan brengen gingen als eerste te water. Hierna ging het team die de palen op locatie brengen, gevolgd door de Hei hamer duikers.

Het slechte zicht veroorzaakte een behoorlijke vertraging voor het plan. In eerste instantie kon de volg lijn niet direct gevonden worden.

Aan de klappen van de vuisthamer op metaal kon gehoord worden dat de volgpalen in de bodem geslagen werden. Op de eerste dag zijn er 3 palen in de bodem geslagen. Een vierde is bij de eerste volg paal neergelegd.

Door het slechte zicht hadden Gijs en Harry het ook niet eenvoudig met het inmeten.

Door het slechte zicht raakten Rene en Guus elkaar kwijt. Hierdoor heeft René kort in z’n eentje mogen heien.

<afb.4.jpg>

Op 17 november, een week later werden de werkzaamheden weer opgepakt, en de taken werden weer verdeeld. Deze keer gingen Ina, Tomek en Gijs Heien en zorgde René en Guus voor het vervoeren en plaatsen van de palen. Het zicht was deze dag aanmerkelijk beter. Mirko was langs gekomen om ons te helpen met het vervoeren van het materiaal naar de kant en met het aangeven van de palen in het water.

In totaal hadden we 5 palen aan de ballon gehangen. Ina, Tomek en Gijs begonnen aan de linker kant van de duik stek met heien van de palen.

Het viel nog niet mee om de hefballon met palen bij het 7 meter platform te krijgen. Maar eenmaal daar aangekomen verliep de rest allemaal redelijk vlot. Het idee was om de palen te laten liggen en iedere keer een paal los te koppelen.

Vandaar uit werden alle palen naar hun locatie gebracht. Zelfs de paal bij de rode auto hebben we weten te plaatsen.

In totaal had de heiploeg een 4-tal palen in de grond geheid.

Op 24 november hebben we de klus kunnen klaren.

Tomek en Guus hadden voor het heien gekozen terwijl Ina en René een paal die verkeerd stond uit de grond gingen trekken om deze vervolgens ergens anders in de grond te slaan. Tomek en Guus zouden linksom de volg lijn volgen terwijl René en Ina deze rechtsom gingen volgen.

Na 3 zondagen hard werken zitten de palen dan in de bodem.

Bij de nieuw aan te leggen volglijn zal er een extra lijn naar het 11 meter platform en een extra lijn naar de rode auto gaan.

Het volgende traject zal het doorvoeren van de volglijn worden. De oude volgpalen zullen gebruikt worden voor een nieuw te creëren object voor de duikstek.

Namens de Biologie Commissie.

Guus Baan

Avatar foto

Door Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *