Inleiding:
Bij het SETL-project wordt onderzocht welke mariene organismen zich vestigen (‘settelen’) op speciaal daartoe opgehangen kunststof platen. Deze platen zijn opgehangen in havens of meren en aan steigers op 1 meter diepte. Om de drie maanden worden de platen door vrijwilligers onderzocht op organismen die zich daarop hebben vastgehecht.
Op 12 sept 2010 zijn de platen H 114 (B1) en H 126 (B2) opgehangen aan de ballenlijn van de duikstek.
Op 12 dec 2010 zijn de platen er weer uitgehaald. Ze worden niet door nieuwe vervangen.
H 114 H126
Na het fotograferen van de platen zijn de platen naar een andere locatie vervoerd waar deze vervolgens wat nader bekeken zijn, met behulp van een microscoop en binoculair. De niet direct herkenbare organismen zijn verder onderzocht, en bewaard op sterk water.
Waarnemingen:
Bij het plaatsen van de platen in de bak kwamen er weer tal van vlo kreeftjes van de plaat afgezwommen. Het aantal werd geschat op 20 stuks.
Op het eerste gezicht was er weinig van organismen op de platen waar te nemen. Hele kleine sporen van mosseltjes in wording en op de tie-wrap zijn enkele poliepjes waar te nemen. Dit beeld komt redelijk overeen met vorige jaren met dat verschil dat er bij vorige jaren wel wat meer mosselen en poliepen waar te nemen waren.
Temperatuur registratie 2010 (René van der Linden)
Conclusie:
De watertemperatuur op 3 meter gaat bij bovenstaande grafiek in de periode dat de platen gehangen hebben van 18 graden rap naar uiteindelijk bijna 2 graden. Bij deze temperaturen zullen de zebra mosselen en de Cordylophora zich ook niet meer optimaal kunnen ontwikkelen.
Namens de Onderwater biologische commissie van DTH
Guus Baan