Project In de Toolenburger plas.
Rapportage platen H106 en H127.

Op 14 maart zijn de SETL platen H106 en H127 vervangen door de platen H98 en H126.

Vorig jaar hebben we de platen laten hangen, omdat we er niets op vonden. Wel kwam er na verloop van tijd een slijmlaag op die de groei van andere organismen op de plaat bemoeilijkt zou kunnen hebben. Omdat het nog zo koud was hebben we de hulp van Gijs wederom ingeroepen Hier waren we zeer blij mee.

We beginnen er steeds meer handigheid in te krijgen want in een record tijd waren de platen vervangen en naar de kant gebracht. Daar werden de platen in ontvangst genomen door Monique en Herman. Na het fotograferen van de platen hebben we de platen weer even in het water gelegd om de grote hoeveelheid vlo kreeftjes te fotograferen die er van de platen af waren gekomen. Na het fotograferen hebben we ze weer terug gezet.

Met behulp van het programma ImageJ (freeware) heeft Monique met behulp van de celcouter het aantal vlokreeften in de bak kunnen bepalen. Ze kwam toen op een 322 stuks. Hierna werden de platen door Herman gefotografeerd.

In eerste instantie zagen de platen er kaal uit, maar omdat we hier en daar er toch een plekje op zagen hebben we besloten de platen toch nog wat nader te bekijken.

Met behulp van een scalpel hebben we de plekjes voorzichtig weggesneden en opgelost in water. Monique heeft er vervolgens microscopische preparaten van gemaakt en met de microscoop met camera wat plaatjes geschoten.

We hebben het sterke vermoeden dat we hier te maken hebben met wat resten van buiswier wat van de afgelopen nazomer is achter gebleven. Het levert in ieder geval mooie plaatjes op. We zijn zeer benieuwd als we de platen van juni eruit halen of dat nog veel uitgemaakt heeft in vergelijking met 2009.

Conclusie:

Ondanks het feit dat we een hele koude winter hebben gehad, werden er toch organismen op de platen gevonden. Het is niet ondenkbaar dat deze organismen er vanaf 15 dec 2009 bijgekomen zijn waarna de verdere groei van de organismen gestopt is.

Avatar foto

Door Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *