Rapportage SETL platen H98 en H126
SETL Project In de Toolenburger plas. Rapportage platen H 98 en H126.
Bij het SETL-project wordt onderzocht welke mariene organismen zich vestigen (‘settelen’) op speciaal daartoe opgehangen kunststof platen. Deze platen zijn opgehangen in havens of meren en aan steigers. Om de drie maanden worden de platen door vrijwilligers onderzocht op organismen die zich daarop hebben vastgehecht.
Op 14 maart 2010 zijn de platen H 98 en H 126 opgehangen bij de locatie’s B1 en B2 van de duikstek.
Op 13 juni 2010 zijn de platen eraf gehaald, gefotografeerd en nader onderzocht. De platen zijn vervangen door H89 en H106 (B1 en B2).
Bij het uit het water halen van de platen kwamen er weer een heleboel vlokreeften van de platen af.
Resultaten:
In eerste instantie is duidelijk op het oog waar te nemen dat de platen niet sterk begroeid zijn. Er ligt een bruine waas over de (mogelijk algen) en op de platen zijn bedekt met wat kleine organismen.
Wanneer deze organismen microscopisch wat nader bekeken worden, is duidelijk waarneembaar dat de oranje streng eitjes zijn van een slak of een of ander insect en de zwarte rondjes een stadium vorm in de ontwikkeling van de driehoeksmossel is.
Verder was er nog een insecten larve waar te nemen op de plaat.
Conclusie:
Na de winter periode duurt het altijd weer een tijd voordat organismen zich weer vastzetten op de plaat en gaan groeien. Veelal is het een toevalstreffer of er dan een larve of dat er eitjes op de platen afgezet worden. Toch is iedere keer weer een duidelijk patroon herkenbaar. De relatie temperatuur en groei speelt in dit geheel de cruciale rol. De driehoeksmossel was deze keer er in een embryonale vorm aanwezig. Dit jaar hebben we voor het eerst de platen vervangen op 14 maart. Dit lijkt als resultaat te hebben dat er wat minder bruine aanslag op de plaat te zien zijn van 13 juni. Verder waren er ook minder sporen te zien van insecten larven. De vermoedelijk nadelige gevolgen bij het laten hangen van de platen blijkt dus erg mee te vallen.