Vanaf 2008 hebben we ons onder meer bezig gehouden met het uitzetten van SETL platen bij de duikstek in de Toolenburgerplas, en het bestuderen hiervan. Bij het SETL project in de Toolenburgerplas wordt onderzocht welke mariene organismen zich vestigen (settelen) op de speciaal daartoe opgehangen kunststof platen.

Helaas waren er in de loop der jaren componenten van het SETL station verloren gegaan. Een boei met een anker moest op nieuw geplaatst worden.

Op 13 mei 2022 hebben een tweetal duikers van DTH een van de oude volgpalen van de duikstek met een hefballon verplaatst naar het te herstellen SETL station.

Het verplaatsen van het anker voor SETL station

Vervolgens kon de nieuw te plaatsen boei gemonteerd worden aan het ankerlijn, en aan het verbinding deel van het SETL station

Op deze wijze is het SETL station weer functioneel gemaakt. Op 15 mei 2022 zijn er een tweetal SETL platen gemonteerd. De H114 en de H 97. Deze zullen het komend jaar gemonitord worden door de Biologie commissie van de DTH op welke organismen zich vastzetten op de kunststof plaatjes.

In principe wordt er na 3 maanden gekeken wat er zich op de platen bevindt, maar dit kunnen we nu ook wel per maand gaan doen. Zo is het verloop in de zomermaanden wat duidelijker zichtbaar.

Door GB

Avatar foto

Door Guus