Het snel kwalitatief achteruit gaan van de staalkabel in de drijflijn en om tevens het 10 meter platform binnen het afgeschermd duikgebied te krijgen, is er besloten om de drijflijn te voorzien van RVS staalkabel en meteen de uitbreiding te realiseren.

Zondag 31 oktober hebben Jan, René en Guus met behulp van een 200 kg hefballon de ankers die bij de wilgentenen ringen lagen verplaatst met anker en ketting naar hun nieuwe bestemming.

Een van de ankers moest 7 meter achter het platform uitkomen. De andere anker wordt zo gepositioneerd dat deze binnen de lijnen van 30 en 40 meter passen. Met behulp van een reel op de eerste anker gingen Jan en René naar de markerboei voor het platform (zie schematische afbeelding).

Eenmaal daar aangekomen werd de hefballon voorzichtig afgeblazen zodat de ankers op de bodem terecht kwamen. Omdat het al snel donker werd hebben Jan en Guus de tweede set ankers (wederom compleet met ankerketting en boei) op dinsdag 2 november op locatie gebracht.

Deze boeien waren hard nodig om de nieuwe drijflijn configuratie te kunnen realiseren. Zaterdag 6 november hebben Mirko, René en Guus de ankerlijnen van de boeien nog wat strakker gezet.

Op zondag 7 november hebben een groep vrijwilligers van DTH de klus opgepakt om de staalkabel van de drijflijn te vervangen, en de drijflijn uit te breiden. Helaas was het weer niet geweldig. Er stond een frisse wind. Met Gijs en Guus in de Kajak werd als eerste de 50 meter lijn losgehaald en naar de kant gebracht.

In de tussentijd waren Peter, Charlotte, Ina en Mirko erbij gekomen en even later ook nog Samantha en Tomec. Wanneer de lijn eenmaal uit het water was gehaald, werden de drijvers van de ene kabel op een nieuw, op lengte geknipte, RVS staalkabel geregen. Dit was een zware en vieze klus voor de rijgers.

Maar met een goede teamgeest lukte dit prima.

We kwamen er achter dat de boeien zo diep in het water lagen dat de harpen van de drijflijnen vanuit de boot niet losgehaald konden worden. Mirko had gelukkig een droogpak bij zich en heeft al snorkelend de lijnen van de boeien kunnen halen om ze even later weer te bevestigen. In totaal heeft Mirko zo’n twee uur in het water gedobberd om de lijnen los en vast te maken.

Deze werden dan vervolgens weer met de Kajak naar de kant gebracht. Op deze wijze werden alle staalkabels vervangen en werden er nieuwe stukken gecreëerd voor de nieuwe drijflijn configuratie. Bij het laatste stuk drijflijn werd de hulp ingeschakeld van Tomec, die zich snel in z’n pak hees om de lijn te bevestigen aan de boeien.

Moe, nat, vies en koud, maar zeer voldaan kunnen we terug kijken op een zeer geslaagde dag waarbij 110 meter lijn het water uitgehaald is en 142 meter lijn er weer terug werd geplaatst. Ik wil  iedereen die aan deze klus heeft meegewerkt hartelijk danken voor hun inzet.

Namens de Biologie commissie van DTH,

Guus Baan

Foto’s: Charlotte Hesterman en Samantha v/d Werf

Avatar foto

Door Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *