Op 4 mei 2014 zijn er door een drietal duikers (Tomek, Bas B. en Harry.v. G) nog twee oude volgpalen van hun oude locatie aan de zuidelijke zijde van de volglijn verplaatst naar een locatie achter het 11 meter platform. René en Tomek hadden al eerder drie oude volgpalen verplaatst.

Door René en Ina werden een aantal volgpalen ingemeten volgens een nieuwe methode. Voorheen werden de lengte en de hoek opgemeten. Door het gebruik van het duik kompas is de gemeten hoek redelijk onnauwkeurig (±5∘). De nieuwe methode gaat uit van driehoeken en is een stuk nauwkeuriger. Door daarnaast de diepte te meten van het begin en einde van de lijn kan de driehoek correct geprojecteerd worden op de kaart.

Bas en Harry mochten het verplaatsen uitvoeren terwijl Tomek, die deze klus al eerder had gedaan, de veiligheid van beide duikers in de gaten kon houden. Het valt niet mee om met slecht zicht en drie duikers uitgerust met een hefballon en extra vulset op de plaats van bestemming te komen. Binnen een half uur was het de duikers gelukt om de palen van de oorspronkelijk locatie naar locatie bij het 11 meter platform te verplaatsen. Dit is een zware klus omdat je te maken hebt met een hoge weerstand van de ballon in het water en het gewicht van het geheel. Nadat de palen waren verplaatst waren de duikers ook nagenoeg door hun lucht heen. Er rest nu nog 1 paal om verplaatst te worden.

René en Ina gingen met het meetlint en leitje de nog ontbrekende lijnstukken tussen de palen opmeten. Ook deze klus is met slecht zicht niet gemakkelijk uit te voeren. Het zicht was zo slecht dat toen beide teams elkaar tegenkwamen tussen paal 6 en 7 geen van de teams echt wilde wijken, om maar niet de grip op de volglijn kwijt te zijn. Het was een interessante uitdaging.

zondag 4 mei 2014

Avatar foto

Door Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *