Het  verzamelen, vlechten en afzinken van de wilgentenen objecten bij de duikstek van de Toolenburger plas

Op 6 maart 2016 hebben enkele vrijwilligers van DTH een partij wilgentenen welke we gekregen hebben van  een beheerder van de Gemeente Haarlemmermeer getrimd, en opgeslagen in een bos om verder verwerkt te worden.

Op 16 april zijn er bossen gemaakt van de wilgentenen om gemakkelijker vervoerd te kunnen worden. Bij elke bos zaten 20 wilgentenen van een bepaalde lengte. Zodra er 7 bossen verzameld waren werden deze met behulp van een aanhangwagen vervoerd naar de Toolenburger plas. Daar aangekomen zijn de bossen aan de kade bij Long Island in het water gelegd en aan de kade vastgesjord, om zo snel mogelijk nat te worden. Immers, natte wilgentenen blijven beter buigzaam.

Op 17 april zijn  door enkele duikers de bossen op een ondiepe plek in de Toolenburger plas ondergedompeld. De bossen zijn verzwaard met stoeptegels van 10 kilo per tegel. In totaal waren er 14 tegels nodig om de bossen onder  te dompelen.

Op 15 mei 2016 zijn de bossen met wilgentenen weer naar de kant gebracht en hebben een groep van ongeveer 14 vrijwilligers van DTH een tweetal mooie objecten gevlochten. Er was gekozen voor het model tent, omdat we uit ervaring wisten dat daar veel vis op af zou komen. Er werden twee groepen geformeerd en bij elke groep werd hetzelfde type model geconstrueerd.

Nadat de staanders, die voor een deel in de grond verankerd werden, waren gemonteerd, kon het werkelijke vlechten beginnen. Laag voor laag werd eerst de onderrand gevlochten en daarna de midden rand. Dit kwam echt aan op teamwork, en dat lukte prima. In de namiddag waren de objecten klaar, en konden de duikers zich in het pak hijsen.

Voor elk object was er een team van 3 à 4 duikers, die mee hielpen met het afzinken van het object. De objecten werden boven water naar hun locatie gezwommen. Aan een hefballon werden apart een viertal tegels mee genomen om het object af te kunnen zinken. Eenmaal op locatie werden de tegels aan het object vastgemaakt en werd het object afgezonken.

Een object is vlak bij het 6 meter platform neergezet en het andere object is bij vlak bij de vlet terecht gekomen.

De duikstek is een tweetal fraaie objecten rijker geworden, waar hopelijk menig vis (en andere organismen) en duiker plezier van zullen hebben.

Avatar foto

Door Guus