Op 8 maart hebben een groep enthousiaste leden van Duikteam Haarlemmermeer onder begeleiding van een van de beheerders van Landschap Noord-Holland Jeroen Engelhart wilgen gestoken in het rietland bij de Aagtendijk in Heemskerk. Deze jonge wilgen zullen weer de basis vormen voor de nieuw te creëren objecten voor de duikstek in de recreatieplas Toolenburg. Om 9.00 uur hadden we met Jeroen afgesproken bij het parkeer terrein vlak bij het rietland..

In totaal waren we met 8 leden van DTH te weten: Ina van der Kamp, Marga Harteveld ,Herman Blanken, Bas de Jongh, Andres van Vugt, Martijn Drieman, Kees Hogeboom en Guus Baan. Na een lekker bakje koffie van Jeroen gingen we aan de slag. Herman zou nog even wachten op Marga en Kees die iets verlaat waren. Tevens zou Herman Jeroen helpen bij het verwijderen van een hek bij het Fort Veldhuizen.

Met behulp van twee dunne loopplankjes konden we de sloot over steken die ons op het rietland brachten. Dat was wel even slikken, maar eenmaal aan de overkant viel het wel mee. In het rietland vertelde Jeroen ons over het ontstaan van het rietland, met z’n eigen ecosysteem, en waarom het zo belangrijk is om het rietland in stand te houden. Voor de het in stand houden van dit rietland moeten regelmatig de jonge wilgen die wild in dit rietland groeien uit gestoken worden. Tijdens de uitleg van Jeroen merkten we wel dat we langzaam in het rietland aan het wegzakken waren. Hierna kregen we nog wat tips mee , en gingen we aan de slag. Tja hoe gemakkelijk gaat zoiets? Dat was even de vraag. Nou dat viel eigenlijk best wel tegen. De wilgen zitten goed verankerd in de klei.

Een ieder van ons ging er op zijn of haar manier mee om Sommigen begonnen met kleine boompje terwijl andere juist weer de hele dikke wilgen voor hun rekening namen

Eenmaal uit de grond moesten de wilgen ook nog over de loopplanken vervoerd worden. Dat was een lastige klus.

Maar door een prima samenwerking verliep het erg goed. In een korte tijd hadden we al aardig wat wilgen verzameld. De hoogste tijd voor een bakkie koffie, en de door Guus beloofde appeltaart.

Herman en Jeroen waren er ook bij gekomen. Die hadden net een lastige klus achter de rug met het eruit trekken van het hek. Herman begon na de koffie met het verslepen van de wilgen naar de weg. De rest gingen nog wat wilgen uit te grond steken, om even later eveneens te beginnen met het verslepen van de wilgen.

Na een korte lunch was de klus geklaard in plaats van 15.00 uur waren we al om 12.30 uur klaar.

Na het bedanken van Jeroen voor al z’n informatie over het gebied en hulp bij het steken ging een ieder weer z’n eigen weg.

Het was een zeer geslaagde dag.

zondag, 08 maart 2009

Avatar foto

Door Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *