Determineren

Op 16 december vond er een workshop plaats voor leden van Project Baseline Haarlemmermeer en Vinkeveen. Deze werd georganiseerd door enthousiaste leden van Duikteam Haarlemmermeer.

De duikers van Baseline Haarlemmermeer hadden ons om hulp gevraagd bij het opstarten van het SETL project in de plas van het Haarlemmermeerse bos. De biologie commissie van DTH is hierop ingegaan. Uitkomst na een kennismaking gesprek te Long Island is afgesproken dat DTH een workshop organiseert.

Project Baseline creëert voor enthousiaste burgers de mogelijkheid veranderingen in aquatische milieu in de wereld op zo’n manier waar te nemen en te registreren, dat het bewustzijn van de burgers versterkt en dat het een bijdrage kan leveren bij politieke acties.

Project Baseline was opgericht door Gue (Global Underwater Explorers). Gue leidt duikers over de gehele wereld op. Het bijzondere bij deze opleiding is dat de duikers een zwemtechniek aangeleerd krijgen waarmee ze op een veilige en een verantwoorde manier in grotten, wrakken of in diepe wateren kunnen duiken. Deze technieken zijn eveneens zeer bruikbaar voor amateur duikers bij het fotograferen.

Het project in de Haarlemmermeer is in november 2011 opgericht. De Baseline groep binnen de Haarlemmermeer is momenteel een bijzonder actieve groep met als coördinator Axel Gunderson.

De standaard doelstellingen van project baseline Haarlemmermeer zijn:

 1. Het loggen van zicht en watertemperatuur conform de projectbaseline standaard.
 2. Het maken van een globale onderwaterkaart van de plas m.b.t. verdeling van kleiblokken en objecten.
 3. Het onderwater monitoren van flora en fauna (extra interessant is het als de pompen uitblijven in 2013).
 4. Het registreren van het temperatuur verloop tussen 0-21 meter diepte i.v.m. thermoclines (als gevolg van het uitblijven van de pompen).
 5. SETL project.
 6. Het nemen van sediment monsters. Het jaarlijks herhalen van gestructureerde sediment-dikte metingen.
 7. Het monitoren van een strip van 1 meter breed van tussen 1-13 meter diepte d.m.v. foto’s en beschrijving.
 8. Het houden van onderwater schoonmaak acties.

Wil je hier meer over weten dan kan je naar de webpagina:

http://baselinehaarlemmermeer.blogspot.nl

Vlak voor de start van de workshop werden een SETL plaat en determinatie monsters uit de plas bij het Haarlemmermeerse bos opgehaald. Axel, Ted en John van het Baseline Project maakten een duik om het materiaal op te halen. Met z’n drieën gingen ze met een plastic bak richting de SETL platen bij het paviljoen.

Daar eenmaal aangekomen werd de SETL plaat in de bak geladen, en werd er weer richting kant gezwommen.

Eenmaal bij de kant werd de bak overhandigd aan René. Hierna gingen de duikers weer terug om monsters op te halen.

Bij de haspel in de plas.

Tijdens het omkleden van de duikers gingen René, Harry en Guus alvast het materiaal voor de presentatie voorbereiden.

Om half elf kwamen alle 12 duikers die zich op hadden gegeven voor een kopje koffie en een kennismaking met de duikers van DTH.

Nadat iedereen zich heeft voorgesteld begon de presentatie waarin Guus de aspecten van de OW Biologie en de SETL platen uitlegde.

Harry vertelde over de methode en de resultaten van de wateranalyse in de Toolenburger plas en de plas in het Haarlemmermeerse bos.

Tijdens de presentatie werd er al driftig over en weer gevraagd en gediscussieerd. Na de presentatie was er gelegenheid om tijdens het eten van een broodje nog wat na te praten over de presentatie en aan verwanten zaken. Tijdens de lunch werden de microscopen en het materiaal voor preparaten door Bas, Harry en Guus klaargezet.

Nadat bij iedere microscoop een stukje spons, een stukje Cordylophora en een stukje waterpest door was uitgedeeld kon het praktische gedeelte van de workshop beginnen.

Aan de duikers werd gevraagd om van ieder stukje organisme een microscopisch preparaat te maken. Men ging goed aan de slag. Er werden al rap mooie preparaten gemaakt waarbij over en weer gediscussieerd werd wat er allemaal te zien was.

Na het praktische gedeelte werd er nog een beetje nagepraat over toekomstplannen. Na het maken van nadere afspraken werd de workshop afgesloten en kon met opruimen begonnen worden. Iedereen hielp mee en het opruimen was snel gebeurd.

We hopen in de toekomst nog veel leuke gezamenlijke dingen met de Baseline duikers te kunnen doen.

Guus Baan

Biologie commissie, Duikteam Haarlemmermeer

Foto’s:

 1. Stills van de video van Ted Huikeshoven
 2. Axel Gunderson
 3. René van der Linden

zondag 16 december 2012

volgende >

Avatar foto

Door Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *