Op 9 oktober 2011 hebben een tweetal duikers van Duikteam Haarlemmermeer, Bas de Jongh en Guus Baan, bij de de duikstek Toolenburger Plas een niet eerder gezien visje gespot. Ter hoogte van de meest rechter boei van de duikstek zag Bas een klein visje wegschieten over de bodem. Het visje was moeilijk te zien omdat het min meer dezelfde kleur had als het zand.
We zijn achter het visje aangegaan en hebben het zo nauwkeurig mogelijk proberen te fotograferen.
Aan de manier van zwemmen kon al een beetje afgeleid worden dat het om een zoetwater grondel kon gaan. In een wat ondieper deel van de duikstek vlak bij de middelgrote rifbollen spotte Bas een tweede visje wat erg veel weg had van de vis welke we eerder waren tegen gekomen. Hiervan was alleen maar de kop te zien, die uit een soort zilverpoets blikje stak.
Ook dit visje zijn we gaan volgen, om er zo goed mogelijk foto’s van te maken. Dat viel nog niet mee want iedere keer als we de foto wilde maken schoot het visje weer een stukje verder. Aan de rand van de rifbol waande het zich veilig, en hebben we een paar duidelijke foto’s kunnen schieten. (afb. 4 en 5)
Bij nadere determinatie hebben we kunnen achterhalen dat het om een Pontische stroomgrondel uit de Zwarte Zee! (Neogobius fluviatilis).
Wikepedia :
De Pontische stroomgrondel komt veelvuldig voor in waterbekkens van de Zee van Azov en de Zwarte Zee. De soort leeft vooral dicht bij de kusten, grote en middelgrote waterlopen, riviermondingen en lagunes en meren van brak en zoet water. Ze leven er op zanderige of modderige bodems. Van nature komt de soort voor in Wit-Rusland, Bulgarije, Georgië, Moldavië, Roemenië, Rusland, Turkije en Oekraïne. De soort is ook als invasieve soort waargenomen in Polen (via een kanaal bij de Dnjepr) en Hongarije en in de rivieren Vistula, Donau en Dnjepr. Door de aanleg van het Main-Donau-Kanal, een kanaal tussen de Donau en de Rijn, is de grondelsoort ook in de Rijn terechtgekomen. Daardoor is de vis nu als exoot in Duitsland en sinds 2008 in Nederland waar te nemen, waar hij in de Waal bij Herwijnen en Nijmegen is aangetroffen.
Toch bijzonder dat deze vis in de Toolenburger plas is terecht gekomen. Hoe deze soort in de plas is terecht gekomen, is vooralsnog een raadsel.
We zullen onze nieuwe vriend goed in de gaten gaan houden, en nagaan in welke mate hij zich zal uitbreiden. We zijn in ieder geval zeer verheugd dat we hem in de Toolenburger plas hebben aangetroffen.